Safta & sylta

 
 
Jag trodde att jag missat flädersäsongen helt, men icke då. Åå vad glad jag blev när jag insåg att det fortfarande fanns några fina blomklasar på busken. Så nu blir det fläderblomssaft... Enklaste och godaste saften!
 
Att ta vara på frukt och bär och allt ät- och drickbart från sommaren får sommarkänslorna att stanna kvar lite längre. Dessutom är en flaska hemgjord fläderblomssaft bästa gå bort-presenten.

Superbäret nummer 1 - #2

 
Vi hann med en kvällsutflykt till skogen igår också. Lite blåbärsplockning. Det är så roligt att plocka för det finns liksom hur mycket bär som helst och på en timme fick vi ihop över en liter var.

Superbäret nummer 1

 
Visste ni att blåbär är ett av de nyttigaste och mest näringsrika bär som finns? Och de är hur goda som helst. Fulla av antioxidanter och vitaminer men med låg halt socker. Perfekta att äta bara som de är eller i yoghurten till frukost. Och bäst av allt! Ute i skogen finns dem i massor. Bara att plocka och äta!

Sommarkväll i Åhus

 
Den här sommaren har varit väldigt annorlunda för mig. Bara en sån sak som att jag har haft mitt livs första semester. Jag har varit ledig. Jag har inte haft något sommarjobb. Det har varit skönt, men det har också varit ganska jobbigt. Speciellt de här veckorna efter Rumänien-resan. Det är många tankar och funderingar som rör sig inom mig. Och det har varit jobbigt att riktigt slappna av och njuta av semester och ledighet. Så jag och min mamma bestämde oss för att göra något tillsammans, bara vi, och vi bestämde oss för att åka iväg på en minisemester till Blekinge och Skåne. Vi stannade i Karlskrona, Karlshamn och Åhus. Kvällen i Åhus, sista kvällen,  var helt magiskt. Luften var ljummen och ljuset var otroligt vackert. Precis en sådan kväll som jag behövde.

"Mat är livet"


"Mat är livet" - har du också hört någon säga så efter en stor tallrik god restaurangmat eller har du sagt det själv? För de här människorna handlar livet om precis det - mat! Men för dem handlar det inte om njutning utan om överlevnad. Under våra dagar i Albeşti, då vi anordnade dagläger för romska barn, lekte vi lekar, lärde oss om livet, pysslade tillsammans och kramades i massor. Men en huvudhöjdpunkt var maten. Varje dag bjöds alla närvarande, barn och föräldrar, stora och små, på någon form av mat. Oftast en smörgås. För många av barnen var det enda målet mat den dagen.
 
Nu är det semestertider, vilket betyder restaurangbesök, vilket också betyder mängder av kasserad mat. Jag gick själv hem från restaurangen senast igår och lämnade ett halvt mål mat kvar på tallriken. Snälla, om du har möjlighet, släng inte maten. Ta med den hem, ät den som matlåda dagen efter. Lägg pengarna du sparar på de här barnen. De har ingen mat. På riktigt. DE HAR INGEN MAT! Och har du råd att lämna den där maten på tallriken på restaurangen, ja då har du nog förmodlingen råd att hjälpa några av de här kidsen också. Rannsaka dig själv, får du dåligt samvete? Fråga dig själv varför och gör något åt det.

Att tala utan ord

 
"När man inte kan varandras språk så får man försöka kommunicera på andra sätt. De här ögonen talar mer än hur många ord som helst. Om smärta och oro. För vissa barn är livet en kamp som ingen ska behöva uppleva."
Maja

Footprints

 
Det är något visst med att möta en ny skapelse. Det är inte bara gulligt, inte bara puttenuttigt, inte bara helt fantastiskt, utan något mer. Något alldeles magiskt! Detta är från när vi var och hälsade på lilla M häromdagen.

Wilda

 
Det här är Wilda. Och hennes vackra moster i bakgrunden har ni sett tidigare. Wilda är 3,5 år gammal och full med energi. Idag har vi testat mosters nya bil vid namn Sune, gått på promenad med docksängen och köpt födelsedagspresent till kusinen. Åh vad spännande allt är när man är 3,5 år!
 

Ett annorlunda liv

 
 
Att beskriva levnadsförhållandena för de romer vi mötte i Rumänien är komplicerat, men ännu mer komplicerat är det att beskriva deras värderingar, synsätt och attityd. När vi ska förklara hur någon lever och har det är det lätt att utgå från sin egen verklighet. Så gör också jag. Jag utgår från mitt "rätta" liv och talar om vilka av de här sakerna romerna har och inte har. Det ger en skev bild av deras verklighet och därför det är så svårt att berätta om det jag varit med om och upplevt. Bäst av allt vore det om alla fick uppleva allt med egna ögon, egna känslor och tankar. Det ger nämlighen en helt annan förståelse för romernas situation och en helt ny syn på vilka de är som människor och vilka behov de har. Men jag vill försöka att förmedla min upplevelse i Rumänien så utförligt och verklighetsnära som jag bara kan.
 
I många rumäners ögon är dessa människor inte värda någonting. I deras ögon är romerna tjuvar, kräk, snyltare, en samhällskostnad... Inte alla romer har det så illa ställt som de ni har fått se bilder på i bloggen. Men de här romerna har det riktigt riktigt illa ställt. De skulle aldrig ha råd att till exempel ta sig till Sverige för att tigga. De här människorna livnär sig istället på stöld, narkotikahandel, prostitution och tiggeri på hemmaplan. Fast i Rumänien är tiggeri olagligt. Därför väljer många att istället skicka sina barn för att tigga. Det är nämligen tillåtet. Ni hör ju själva... Allt detta är en enda stor ond spiral som håller generation efter generation kvar brottslighet och fattigdom. Jag önskar att jag kunde säga att deras rykte är falskt - att de här romerna, som blivit mina vänner, inte är några hycklare utan hederliga människor - men det skulle tyvärr vara lögn.
 
Det är inte alltid lätt att älska människor, särskillt inte människor som de här - som ibland beter sig som skit, som ljuger bättre än de flesta, som luktar otroligt illa och som stjäl så fort du vänder ryggen till. Men att älska människor som de här, att komma tillbaka, att fortsätta visa att vi bryr oss, det tror jag leder till förändring och förbättring.
Snälla, kom ihåg det! Att hata, se ner på och klandra de människor som sitter utanför våra matbutiker med en pappmugg i handen leder inte till någonting. Försök istället att älska. Ja, och då menar jag inte bara respektera utan älska. Försök att känna med den här människan. Försök att tänka dig in i hans/hennes situation och försök att visa kärlek. Det kanske inte alltid ger dig något, men först då kan vi hjälpa människor att övervinna fattigdom, ta sig ur den onda spiralen och upptäcka det som vi tycker är livet.

Tacksamhet och illska

 
När man kommer hem efter en sådan resa som jag har gjort är det svårt att inte se på vår livsstil med nya ögon och andra perspektiv. Min första känsla är tacksamhet! Jag har egentligen inte gjort något för att förtjäna det liv jag lever. Det har bara givits till mig. Familjen jag har, samhället jag lever i, vännerna runt omkring mig, tillgången till mat, kläder... Allt bara finns där som en självklarhet. För för mig är det självklart att gå till affären och köpa ny mat när kylskåpet är tomt. Lika självklart som det varit under min uppväxt att gå till skolan. Eller tvätta händerna, laga mat på en spis, sova i en säng, ha ett tak som inte läcker, hålla sig varm om vintern, äga ett par skor... Förstår ni hur mycket det är som vi tar för givet? Förstår ni hur mycket det finns att vara tacksam för?
 
Men jag känner också illska. Ilska över att det ser ut såhär, över att allt är så himla orättvist, över att flickan på bilden ovan kanske aldrig kommer få veta hur det känns att ta en varm dusch på morgonen, äta tre mål mat om dagen eller ha ett riktigt jobb. Jag blir också arg på mig själv och på världen omkring mig. Hur kan vi vara så himla egoistiska? Hur kan vi helt seriöst prioritera sommarstugor, nya TV-apparater, mobiler och annat som vi absolut inte behöver när människor har det så här kasst? Vi kan ge av vårt överflöd - en hundring i månaden till Rädda Barnen, men inte offra ett öre av vår lyx för någon annan. Det är den hemska verkligheten och det gör mig arg!

Gammalt blir nytt

 
 
Den här ramen fyndade jag igår på second hand. Den skiftade i mintgrönt och slitet guld och såg allmänt trött ut. Men oj, vad lite färg gjorde susen. Jag har använt vanlig matt vit sprayfärg och se så fin den blev! Den kommer passa perfekt ihop med min vita gungstol, men innan den hängs upp ska den användas när jag fotar mina fina vänners bröllop i början av augusti. Nog får bröllopsgästerna trängas lite för att få plats i ramen, men det blir en lekfull och rolig detalj i fotograferingen.
 

Rumänien i mitt hjärta


Det här är Irina. Hon är gosig, snäll och otroligt envis. Huset i bakgrunden är hennes hem.
 
 

Varje dag hade vi en workshop där barnen i mindre grupper fick chans att pyssla och skapa tillsammans.
Den här dagen gjorde vi finkläder av potatissäckar och silkespapper.
 
 
Rumänien fick mig att öppna ögonen. Romerna, Rumäniens mest utsatta befolkning, har tagit en plats i mitt hjärta. Att åka därifrån känns både jobbigt, fel och orättvist. Våra djur - grisar, kor, får - har det många gånger bättre än de här människorna. Och nu åker jag hem. Jag kan bara lämna deras plats, deras missär och verklighet, men för de här människorna är det på riktigt. De lever här varje dag, varje vecka, året runt, hela sitt liv.

En oförglömlig resa

 
 
En oförglömlig resa är över, men barnen och alla minnen bär jag med mig i hjärtat. Under två veckor har vi fått vara med och göra skillnad för unga romer i Rumänien. Det har varit en resa helt olik allt jag upplevt tidigare, en resa som berört, som gett mig nya synsätt och perspektiv. Vi är lika mycket människor, lika mycket värda, lika fantastiska och unikt skapade men med helt olika förutsättningar och livssituationer. Jag hade turen att födas i Sverige - det är vad som skiljer oss åt.

Rumänien-resan dag 7

 
Här sitter Alex, Raul, Lorena, Giorgiana och deras vänner. De är på läger. De leker, skrattar och skojar. Precis som barn gör. Men när Giorgiana kommer hem tvingas hon att bli vuxen. Hon lagar mat hemma och tar hand om sina småsyskon eftersom föräldrarna är borta hela dagarna. Det påverkar hennes skolgång då hon måste vara hemma med syskonen. 
 
I Rumänien är skolgång obligatoriskt, men för många av de här barnen är det omöjligt att gå till skolan och framför allt att klara den. De har inte föräldrar som kan hjälpa dem hemma och i skolan kommer de i andra hand, eftersom de är romer. Att de hamnar i kriminalitet och prostitution som vuxna är en stor risk. 
 
Imorgon åker vi ut till en by som heter Albesti där många av de allra fattigaste romerna bor för att anordna dagläger för barnen. Det känns viktigt och spännande och lite läskigt på samma gång. Jag vet inte hur jag kommer reagera och hantera situationen eller hur barnen och deras föräldrar kommer uppföra sig. Men jag vet att det kommer bli lärorikt och jag ska göra mitt allra bästa för att ge barnen så mycket kärlek som möjligt. Det är precis vad de behöver.
 
 
 

Barn är barn

 
Barnen här är precis som vilka svenska barn som helst. De bär till och med kläder med tryck som Svenska Fotbollsförbundet eller Habo trapptillverkning på. Dessutom har de sånna där matchtröjor från kända fotbollsspelare år 2010 som de i stort sett skulle kunna ha ärvt från min bror. 
 
Men de är ändå ganska annorlunda. De har växt upp under fattigdom och blivit uppfostrade på ett helt annat sätt än jag. Många av barnen blir slagna hemma. Maten räcker inte alltid till trots att den här i Rumänien är betydligt billigare än i Sverige. Och de är romer. Det betyder att det är accepterat att spotta på dem och det är en accepterad anledning till att inte anställa deras föräldrar.
 
Vi är precis hemkomna från barnlägret. Det har varit otroligt lärorikt, spännande och fantastiskt roligt. För de här barnen betyder det supermycket att få åka på läger. Det är en veckas lyxliv och förmodligen sommarens och årets enda aktivitet. 
 

RSS 2.0