Mat som gör skillnad

 
Vegetarisk lasagne - gott och bra för miljön!
 
Över 850 miljoner människor lever idag med kronisk hunger, under hot om svält. 20-60 miljoner människor svälter varje år ihjäl. I Sverige slänger vi i snitt 81 kg mat per person varje år.
Slutsats: Släng inte maten!

Nära 40 procent av världens totala spannmålsproduktion används som kraftfoder inom djurhållningen. I fattiga länder, u-länder, säljs stora delar mat till västvärlden som djurfoder. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. 4 000 m2 åkermark kan producera 9 000 kg potatis på ett år men bara 70 kg kött.
Slutsats: Vi äter stora mängder kött i onödan. Mindre kött i västvärlden - färre hungriga människor på vår jord.
 
Idag står mjölk- och köttproduktionen för 18% av de globala växthusgasutsläppen. Mellan 1960 och 2006 har vår köttkonsumtion ökat med hela 70%. Nötkött släpper ut 26 kilo koldioxidekvivalenter per kilo kött. Det är lika mycket som nästan 10 liter bensin - vilket tar mig dryga 12 mil med min bil.
Slutsats: Mindre mängd kött är bra för miljön!
 
För mig är detta skäl nog att tänka över vad jag stoppar i mig. Hur jag väljer att leva mitt liv påverkar både miljö och andra människors livskvalite. Allt som jag stoppar i mig, köper hem eller gör av med - kläder, prylar, mat mm. - gör jag på bekostnad av någon annan. Med vilken rätt då?
 
Idag äter jag vegetarisk lasagne med till stor del ekologiska råvaror. Gott och bra för miljön!
Receptet hittar du här.
 

Kommentarer
ɑ n n i k ɑ

Gott!

2015-04-27 | 15:11:31
Blogg/hemsida: http://blogofphoto.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0